Amsterdam Bijdeles
Haarlem Bijdeles - Huiswerkbegeleiding Haarlem

Bijdeles Blog

 

Het Bijdeles Blog

 

Amsterdam Bijdeles geeft bijles en huiswerkbegeleiding in Amsterdam West. Op het Bijdeles Blog delen wij onze visie op bijles, huiswerkbegeleiding, leren leren, onderwijs, en alles wat daarmee te maken heeft. Ook plaatsen we regelmatig updates over ons werk op de huiswerkbegeleiding. Hieronder vindt u onze meest recente berichten.

De geboorte van Amsterdam Bijdeles

Het is een feit! Westwijs Huiswerkbegeleiding is vanaf nu Amsterdam Bijdeles.

Westwijs begon acht jaar geleden met vier gemotiveerde studenten, waaronder de huidige eigenaren Lotte en Eva. Zij zetten een bijbaan om in een eigen bedrijf. Het werd een bedrijf met een missie: om huiswerkbegeleiding betaalbaar en toegankelijk te maken voor heel West. Al die jaren groeide Westwijs en de eigenaren groeiden mee. Zo ontwikkelden ze dromen en ambities buiten de huiswerkbegeleiding. Nu is het tijd om die na te jagen.

Gelukkig gaat Westwijs niet verloren. Een jaar geleden, midden in de eerste coronalockdown, kwamen Lotte en Eva in contact met Tim en Michiel van Haarlem Bijdeles, een huiswerkbegeleiding in Haarlem. Er was meteen een klik. Westwijs en Haarlem Bijdeles waren op vergelijkbare manieren ontstaan en ook de werkwijze en missie sloten mooi bij elkaar aan. Daarnaast leek het Tim en Michiel een prachtige uitdaging om ook in Amsterdam huiswerkbegeleiding aan te bieden. En zoals we ook de leerlingen vertellen: 1 + 1  = 2. 

Sinds dit schooljaar is het dan zover: Tim en Michiel zullen het werk van Westwijs voortzetten. En zo is Amsterdam Bijdeles geboren. 

De docenten van Westwijs, Sander, Pleun en Ayman blijven bij Amsterdam Bijdeles werken. De vertrouwde gezichten blijven dus. Dat is fijn voor de leerlingen, die de afgelopen jaren zo goed door hen zijn begeleid. Het is ook belangrijk omdat persoonlijke aandacht een speerpunt blijft van de huiswerkbegeleiding, ook bij Amsterdam Bijdeles.

Maar er verandert ook veel. Allereerst wordt de werkwijze aangepast. Nóg meer dan eerst komt de nadruk op de huiswerkbegeleiding te liggen op leren leren. Daarbij wordt leerlingen niet alleen de lesstof uitgelegd, maar wordt ook hun leerproces gemonitord. Leerlingen wordt geleerd hoe ze zelfstandig tot het goede antwoord kunnen komen, hoe ze zich het beste op verschillende toetsen kunnen voorbereiden, hoe ze hun leerproces kunnen plannen en structureren, en hoe ze eigen leerstrategieën kunnen ontwikkelen. Zo zorgt de huiswerkbegeleiding ook voor resultaten op de lange termijn: beter lerende leerlingen.

Om die dienst aan te bieden is huiswerkbegeleiding van één dag per week niet voldoende. Daarom zal de échte huiswerkbegeleiding pas vanaf twee dagen per week worden aangeboden. Alleen dan kunnen we écht zien hoe een leerling leert, en kunnen we écht het leerproces begeleiden.

Ook zal worden gewerkt met het eigen online leerlingvolgsysteem van Haarlem Bijdeles: Maginda. Hiermee houden we de voortgang van de leerlingen bij, plannen we het schoolwerk en hebben zowel ouders als kinderen thuis de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van al het werk dat is verzet. 

Ten slotte, om ervoor te zorgen dat onze huiswerkbegeleiding toegankelijk blijft voor iedereen hebben we ook plaatsen beschikbaar voor de helft van de prijs, voor de leerlingen die in het bezit zijn van een Stadspas. Deze Stadspas kan worden aangevraagd via de Gemeente Amsterdam.

Wij kijken ernaar uit om verder te gaan met de huiswerkbegeleiding in West, en zien jullie en de leerlingen graag weer op de Rijpgracht!

Meer berichten

 • Het plezier en de groeimindset

  Geschreven door Isaya Wullings, Tim Koning en Bart Heuvingh. Een column voor Haarlem Bijdeles. We openen graag met twee alinea’s uit een artikel van de Correspondent van Lynn Berger, 4 augustus 2020. ”En er is het kind. Niet lang nadat ik Whiplash had gezien, leerde ze lopen. Avond aan avond bekeek ik haar terwijl ze aan […]

 • De kracht van begeleiding op maat

  De afgelopen weken heb ik (Karlijn) tijd gehad om de leerlingen die ik begeleid bij het maken van huiswerk en het voorbereiden voor toetsen beter te leren kennen. Vrij snel werd mij duidelijk hoe groot de verschillen tussen de leerlingen zijn: de een maakt graag een praatje, terwijl de ander liever zelfstandig aan het werk […]

 • Faalangst

  Door Tim Koning Faalangst, wie kent het tegenwoordig niet? Net zoals ‘dyslexie’ en ‘concentratieproblemen’, is faalangst een veelgehoorde verklaring wanneer een leerling moeite heeft met school. Als huiswerkbegeleider en psycholoog in opleiding kom ik in aanraking met faalangst in de praktijk en met de wetenschap erachter. Graag deel ik een aantal inzichten over faalangst met […]

 • Haarlem Bijdeles - Huiswerkbegeleiding Haarlem

  Het maken van fouten als onderdeel van succes

  De mindset van ieder persoon is anders en ook afhankelijk van vele factoren, denk bijvoorbeeld aan het weer, een vakantie, je werk maar ook je vrienden of relatie. Binnen elk van deze domeinen kan de mindset anders zijn. Desalniettemin kan de mindset onderverdeeld worden in twee categorieën: een statische mindset en een groeimindset. Deze twee […]

 • Zelfvertrouwen en positiviteit

  Dankzij het vertrouwen van de ouders en de inzet van de leerlingen en de docenten, wordt Haarlem Bijdeles steeds een stukje groter. Meer leerlingen melden zich aan voor de bijlessen, en de huiswerkbegeleiding zit al vroeg in het schooljaar op meerdere dagen vol. Aangemoedigd door deze groei, waren wij al een tijd aan het nadenken over uitbreiding met […]

Onze waarderingen

 • Moeder van Hylke Onze zoon heeft bij de huiswerkbegeleiding een plek gevonden waar hij zich kan concentreren op zijn huiswerk. Hij krijgt hulp op maat wanneer hij daarom vraagt (en ook wanneer hij daar niet om vraagt).
 • Moeder van Defne Wij vinden de huiswerkbegeleiding heel fijn, het heeft mijn kind veel geholpen. De begeleiders zijn goed, want ze kunnen met ieder vak helpen wanneer het nodig is. Zeker een aanrader!
 • Moeder van Floris Mede op advies van de huiswerkbegeleiding is Floris dit jaar naar een andere school gegaan, voor meer structuur en duidelijker huiswerk. Zo kan hij straks verder zónder huiswerkbegeleiding. Dat zou het doel van elk huiswerkbegeleidingsinstituut moeten zijn.
Bekijk alle referenties